< Till bloggens startsida

En Yankee Candle-lista

Det här är en liten lista som handlar om Yankee Candle. Jag svarar på den mest för min egen skull, mestadels för att jag ska kunna gå tillbaka och läsa om vad jag tyckte om just idag. Saker förändras ju, det vet vi! Jag har översatt listan från engelska, och jag hittade den på min favoritkanal på youtube WaxLuvsWicks.
 
1. Varför älskar du Yankee Candles? För att de är en av de få märken av doftljus som luktar äkta, och inte som en mix av en massa kemikalier. Dessutom så räcker dem länge, det finns hur många dofter som helst att välja mellan och jag gillar att det finns olika färger att matcha i inredningen.
2. Föredrar du jars eller tumblers? Varför? Trimmar du veken innan du tänder ljuset första gången? Varför? Jag har hittills bara provat en envekad tumbler så egentligen ska jag väl inte säga så mycket om det. Men än så länge föredrar jag jars för att de räcker längst och är finast. Jag skulle kunna tänka mig att en tvåvekad tumbler är lättare att hålla ren och fin - med en snabb och jämn vaxpool. Sen brukar jag inte trimma veken innan jag har tänt den första gången, det gör jag efteråt för jag tycker att det är då det behövs.
3. Föredrar du votiv eller vaxkakor? Varför? Jag gillar vaxkakor bäst, för att jag älskar min aromalampa. Aromalampan gör att doften sprider sig snabbare och längre.
4. Gillar du Mat & kryddor-, frukt-, blomster-, jul- eller den fräscha kategorin bäst? Vilken kategori gillar du minst? Varför? Jag kan inte bestämma mig om jag gillar fruktkategorin eller den fräscha kategorin bäst. Båda har många dofter som faller mig i smaken. Jag gillar blomsterkategorin minst för den har många dofter som är alldeles för starka för mig.
5. Vilken är den storlek på ljusen som du gillar minst? Varför? Votivljusen, för att den har minst yta att bilda en vaxpool på, vilket betyder att dem luktar minst.
6. Hur ofta besöker du en Yankee Candle-butik? Det finns bara en enda riktig Yankee Candle-butik i Sverige, och den ligger alldeles för långt borta så jag har aldrig besökt den. Däremot så är jag på Camillas Corner väldigt ofta. En lokal butik som säljer YC's. Den butiken besöker jag minst en gång varannan vecka.
7. Vilken är din favoritkupong? Jag tror inte att det finns kuponger i Sverige. Men om det gjorde det så skulle jag nog gilla 6 for $60 bäst. Då får man 6 large jars för strax över 400 svenska kronor.
8. Vilken är din favoritdoft för just den här årstiden? Varför? Eftersom det är första advent nästa helg så räknar jag det som att det är juletid nu, därför blir mitt svar Kitchen Spice. Annars gillar jag Soft Blanket som passar både under mysiga höstkvällar och tidiga vårmornar.
9. Vilken är den doft du gillar minst för just den här årstiden? Varför? Jag har inte testat alla dofter under julkategorin så det kan jag inte svara på. Annars måste vara nån blomsterdoft - det känns inte som någonting som passar i slutet av november. 
10. Vilken är din favoritårstid att tända ljus på? Varför? Absolut under höst och vinter, bara för att ljusen lyser upp så bra inomhus när det är mörkt ute.
11. Föredrar du Smooth Wax eller Molten Wax? Varför? Har bara testat Molten Wax, för det sägs vara det vax som ger mest doft med tanke på alla oljor som man till och med kan se på ytan.
12. Gillar du att mixa dofter? Om så, vilken är din favoritmix? Jag har bara mixat två gånger, senast idag faktiskt. Då testade jag Mistletoe and Fig tillsammans med Kitchen Spice (fast i två olika rum bredvid varandra). Det funkade helt okej. Jag fick in lite sötma från M&F i den kryddiga KS.
13. Vem i din familj kan du prata med om doftljus? Ingen egentligen. Brukar plåga min sambo lite ibland, men han är ju måttligt intresserad. Pratar ibland med min svägerska, men hon är inte lika manisk som jag. Däremot kan jag diskutera doftljus med min vän Louise som också brinner för Yankee Candles (där fick jag till det, haha!).
14. Vilken doft eldar du nu? Just nu är det Christmas Cupcake.

Yankee Candle - Mistletoe and fig

 
Mistletoe and Fig hade enligt mig alla odds emot mig. När jag luktade på den när den var kall tyckte jag att den var alldeles för stark för min smak. Men som det Yankee Candle-fan jag är har jag lärt mig att jag inte ska döma dofter innan jag har tänt dem - denna är ett sånt exemplar. Mistletoe and Fig har mycket inslag av skogsdoft, vilket kändes tydligt när den var kall. Men när jag tände den smög sig även en mild och söt doft av vanilj fram vilket vägde upp den rätt så beska och kyliga skogsdoften. Detta är heller ingen typisk juldoft för mig, men jag skulle absolut kunna ha den tänd under resten av vintern - för vintrig det är den allt!
 
Betyg:
4 av 5.

Yankee Candle - Winter wonderland

Winter Wonderland är den andra "riktiga" juldoften som jag testade, och tyvärr så måste jag säga att jag inte blev så imponerad. Det är en fräsch doft som luktar gott, men personligen så tycker jag inte att den är speciellt julig. Snarare vintrig kanske, alltså en doft som jag skulle tända före eller efter juletider. Kanske, kanske, kanske att jag känner nåt litet inslag av gran i den - men det är allt. Tyvärr drar det ner betyget trots att jag gillar doften i sig. 
 
Betyg:
3 av 5.
 

Yankee Candle - Christmas cupcake

Och apropå juliga dofter så för det oss in på dofterna från den riktiga julkategorin...

Christmas Cupcake är en doft som har växt för mig. Desto fler gånger jag har tänt den, ju mer har jag börjat gilla den. I början var jag väldigt skeptisk då jag tyckte att den luktade alldeles för mustigt för min smak - då jag är en sån som föredrar fräscha och pigga dofter. Men skam den som ger sig, eller vad man ska säga. Den skriker inte jul för mig, men återigen, vi är svenskar förknippar säkerligen andra typer av dofter med julen än vad amerikanerna gör. Den luktar ganska sött, och jag känner en hint av vanilj. Det är något inslag av jul i den ändå, och den luktar väldigt krämigt. Är man en person som gillar söta kak- och bakverksdofter är det här definitivt en doft att prova! Den är dessutom en av månadsdofterna denna månad så innan november är slut kan man få den för 25% rabatt! Betyget är lite svårt att sätta tycker jag, den pendlar mellan en tre och en fyra - men eftersom jag inte riktigt är hundra procent säker så blir det dessvärre det lägre.
 
Betyg:
3 av 5.
 

Yankee Candle - Kitchen spice

 
Kitchen Spice kan beskrivas med tre ord: wow och wooooow! Den här doften är helt fantastisk. Den här är - för mig - den ulitmata juldoften. Jag är fullt medveten om att den är kategoriserad under Mat och kryddor och i USA är den en "all year round-doft". Jag kan bara konstatera att svenskar och amerikaner inte relaterar samma dofter till den här högtiden. För mig luktar den precis som en typisk svensk julaftonskväll, alltså en blandning av pepparkakor (kanel, ingefära och kryddnejlika) och apelsin - precis som det står i beskrivningen. Tycker nästan att jag känner en väldigt svag glöggdoft också. Det här är en klockren fullpoängare och mitt förstahandsval under december månad (ja, som ni säkert förstår så har jag redan tjuvstartat med den).
 
Betyg:
5 av 5.
 

Yankee Candle - Country lemonade

Country Lemonade är en doft som jag inte trodde att jag skulle bli så förtjust i som jag blev. Doften är väldigt märkbar och den går inte att undvika när man kommer in i rummet där den är tänd - trots det är den heller inte överväldigande. Den är en väldigt neutral och fräsch doft som skulle passa perfekt efter en storstädning då den luktar jättefräscht. Tyvärr har jag läst att den kommer att gå ur sortimentet, men jag vet inte när. På den svenska Yankee Candle-hemsidan finns den kvar, men priset är nedsatt. Så är man sugen på en Country Lemonade ska man satsa på en så snart som möjligt! 
 
Betyg:
4 av 5.
 

Yankee Candle - Juicy Peach

Juicy Peach är - för mig - en riktig luring. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den. Ibland tycker jag att den luktar sött och gott, samtidigt som jag sekunden efter tycker att den luktar lite för mycket fejk. Det är definitivt persikodoft jag känner, men kanske mer åt den periskodoften man får i en schampooflaska eller något liknande. Jag kommer nog inte att fortsätta med just den här doften, vilket är lite synd då jag vanligtvis gillar persika.
 
Betyg:
2 av 5.

Yankee Candle - Pineapple paradise

 
 
Denna recension saknar tyvärr en bild.
 
 

Pineapple paradise är - vad jag tror - en doft som försvunnit ur sortimentet och tyvärr har den nog inte funnits så länge då jag inte hittar särskilt mycket information om den. Hur som helst så hade jag turen att få en vaxkaka i just den här doften, vilket jag är väldigt glad för. Den luktar exakt som en fräsch och lagom mogen ananas. Den hade egentligen inga andra inslag vad jag kunde känna, men ananasdoften räckte gott och väl. Den kändes inte fejk utan det var näst intill så jag trodde att jag stod och luktade på en färsk, uppskuren ananas. En mycket god doft som jag önskar jag hade kunnat köpa i en jar och sparat till våren.
 
Betyg:
3 av 5.

Yankee Candle - Harvest

Nu är jag tillbaka med ett gäng nya recensioner! Först ut för ikväll är...

...Harvest, som är en av dofterna som inte säljs i Sverige, vilket är väldigt synd då jag tokgillar den! De flesta recensioner som jag har läst från USA har varit positiva, och amerikanerna är galna i den här doften. Vilket jag förstår nu! När jag luktade på den när den var kall tyckte jag inte att den var så märkvärdig, men när jag tände den; oj! Det är verkligen höstdoften nummer 1 då den luktar som en mix av svag kanel, äpplen, pumpa och - enligt min åsikt - litelite majs. Den är en doft jag definitivt kan tänka mig att ha igen!
 
Betyg:
4 av 5.
 

RSS 2.0